Chauffeurs eisen dat Uber-uitspraak niet wordt uitgevoerd

Zes zelfstandige taxichauffeurs hebben via een sommatie geëist dat FNV en Uber de recente uitspraak van de rechtbank over hun juridische status niet zal uitvoeren. Zij zijn het er niet mee eens dat ze worden aangemerkt als werknemers.

Uber gaat nog in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Zij stellen dat het overgrote deel van de chauffeurs zelfstandig wil blijven. Dat er chauffeurs zijn waarvoor dit geldt, blijkt uit de sommatie. Dit is een aanmaning om aan een eis te voldoen. Er wordt door de zelfstandig chauffeurs gesteld dat zij zelf in de hand willen hebben of en wanneer zij taxiwerk aannemen. Ook zeggen zij dat ze de baas willen blijven over hoe ze hun werkende leven inrichten. De uitspraak van de rechter brengt dit volgens hen in gevaar.

“Ik wil geen loonslaaf worden”, stelt Ronald Prins van Prins Mobiliteit uit Vlijmen. Hij rijdt sinds een paar jaar onder andere via Uber en heeft inmiddels een eigen klantenkring opgebouwd. “Als mensen er om vragen krijgen zij mijn visitekaartje. Hierdoor wordt ik zelfs gebeld door mensen die van iemand anders hebben gehoord dat ze een prettige rit bij mij hebben gehad. Ik wil zelf bepalen of ik deze en andere ritten uitvoer en dit wordt nu bedreigd door de uitspraak.”

De kans om zich uit te spreken

Prins voelt er dan ook niks voor om werknemer te worden. “Niet voor Uber, maar ook niet voor een ander bedrijf. Ik zou mijn eigen cliënten moeten teleurstellen als zij op een tijd willen rijden waarop ik al ben ingepland.” Ook Hans, een andere Uber-chauffeur, stelt dat de uitspraak heel slecht is voor hem. “Ik ben er eerlijk gezegd echt kwaad over dat dit zomaar is besloten zonder dat wij als chauffeurs onze mening hebben kunnen geven.”

Vooralsnog hebben deze chauffeurs de gevolgen van de uitspraak nog niet ondervonden, omdat Uber nog geen gehoor geeft aan de eisen van de rechter. FNV pleitte er al eerder voor dat de politiek hierop gaat handhaven. Prins hoopt dat zij dit voor kunnen zijn en dat ze in het hoger beroep de kans krijgen om zich uit te spreken. Vanwege de coronamaatregelen was er bij de eerste zitting maar beperkte mogelijkheid om aanwezig te zijn.

Lees ook: 

The post Chauffeurs eisen dat Uber-uitspraak niet wordt uitgevoerd first appeared on TaxiPro.

Hendriks Taxi Services viert dit jaar haar 10 jarig jubileum!

Opdrachtgevers, Klanten en Medewerkers bedankt.