CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’

De vakbonden laten zich niet door het gestelde ultimatum van de werkgevers onder druk zetten. Dat laat Rick Pellis, onderhandelaar namens CNV Vakmensen tijdens de cao-onderhandelingen Zorgvervoer en taxi, weten aan TaxiPro. De werkgevers verbonden een ultimatum aan hun definitieve cao-bod, maar de vakbonden zijn daar niet verder op ingegaan.
“De werkgevers hebben namelijk te weinig nieuwe punten toegevoegd aan het eindbod”, zo legt Rick Pellis de beslissing van CNV Vakmensen uit. “We hebben het bod voorgelegd aan onze achterban. Deze werd finaal afgewezen. Onder onze achterban heerst een groot mandaat voor onze eisen en dit eindbod kwam daar niet eens in de buurt. Daar kunnen we dus niet mee instemmen. Daarbij laten we ons niet door de werkgevers onder druk zetten met zo’n opgelegde termijn. Dat zijn de twee punten die we tijdens het maken van deze beslissing hebben meegewogen.”

Enquête

Om hun definitieve eindbod bij de werknemers te toetsen, hebben de werkgevers een enquête gehouden. Zo’n 3200 werknemers hebben daaraan deelgenomen. Uit de enquête bleek dat 74 procent van de respondenten, waarvan 90 procent chauffeurs, heeft aangegeven zich te kunnen vinden in het eindbod van de werkgevers. Rick Pellis denkt daar echter het zijne van. “Deze enquête is door slechts een paar grote bedrijven uitgezet. De respons is dus eigenlijk best klein als je het vergelijkt met de hele branche. Die data zegt ons dus niet zoveel.”

Daarnaast is Pellis van mening dat werknemers op het verkeerde been worden gezet. “Zo wordt er ook gesteld dat als de NEA-index niet gehaald wordt, er helemaal geen loonsverhoging meer komt”, zegt de CNV-onderhandelaar daarover. “Eigenlijk wordt er daarmee gezegd: kies je hiervoor of kies je niks? Dat is een hele verkeerde vraagstelling, als je het mij vraagt.”

Bekendmaking NEA-index vooruitgeschoven

Sociaal Fonds Mobiliteit (SFM) maakte gisteren bekend dat de definitieve bekendmaking van de NEA-index vooruit wordt geschoven. “Om cao-partijen zoveel mogelijk tijd te geven om tot een akkoord te komen, is door de klankbordgroep besloten de vaststelling en publicatie van de NEA-index te verlengen tot 14 november”, zo liet SFM gisteren weten.

Pellis is blij met dat besluit, al benadrukt de onderhandelaar dat de NEA-index vooral belangrijk is voor de werkgevers. “Natuurlijk is het uiteindelijk ook in het belang van de werknemers, maar de NEA-index is vooral belangrijk voor de werkgevers. De werkgevers kunnen de cao namelijk alleen doorberekenen naar hun opdrachtgevers, als ze voor de bekendmaking van de NEA-index daar een akkoord over bereiken.”

Eindbod van tafel

NEA-index of niet, de CNV-onderhandelaar hoopt nog steeds dat er snel een akkoord over een nieuwe cao wordt bereikt. “Wij willen daar nog steeds over praten, maar niet volgens het eindbod van de werkgevers. Die moet van tafel. Wij gaan volgende week actievergaderingen houden met onze achterban. Die vergaderingen gaan niet meer over het eindbod van de werkgevers, maar over de vraag wie er bereid is om actie te voeren. Driekwart van de leden moet vóór eventuele acties stemmen. Als dat het geval is, verwacht ik dat wij de werkgevers een ultimatum zullen stellen. Als dat ultimatum verloopt, dan zouden er zomaar eens acties kunnen komen”, besluit Pellis.

Lees ook:

The post CNV-onderhandelaar Pellis: ‘Laten ons niet zomaar onder druk zetten’ first appeared on TaxiPro.

Hendriks Taxi Services viert dit jaar haar 10 jarig jubileum!

Opdrachtgevers, Klanten en Medewerkers bedankt.