Contract leerlingenvervoer Veldhoven komt na lange strijd ten einde

Taxibedrijf Van Gerwen zal met vanaf volgend schooljaar niet meer het leerlingenvervoer in Veldhoven rijden. Er is al sinds 2019 sprake van een juridische strijd tussen de gemeente en de vervoerder. Het contract is om deze reden niet verlengd.
Het geschil begon met de moeizame beginfase van het vierjarige contract, waarna Van Gerwen in gebreke werd gesteld. Toen de gewenste verbeteringen uitbleven, werd de samenwerking opgezegd. Het taxibedrijf ging niet akkoord met dit besluit, omdat het op de verkeerde informatie gebaseerd zou zijn. Daarnaast zou ook de gemeente fouten hebben gemaakt. Zo werden er op laatste moment nog veel scholieren aangemeld voor het vervoer, waardoor routes aangepast en extra chauffeurs ingehuurd moesten worden.

Van Gerwen diende een kort geding in bij de rechtbank om het besluit van de gemeente te bestrijden, en won. De rechter oordeelde dat er geen reden was om de overeenkomst de ontbinden. Er zou niet aangetoond zijn dat de vervoerder tekortschoot bij het rijden van het leerlingenvervoer. De samenwerking werd daarom voortgezet.

Schadevergoeding van bijna 270.000 euro

De relatie tussen de vervoerder en de gemeente is er sindsdien echter niet op vooruit gegaan. De gemeente respecteerde het oordeel van de rechter namelijk wel, maar bleef wel volhouden dat het vervoer niet goed genoeg was. Van Gerwen was hier niet over te spreken en eiste daarbij een schadevergoeding van bijna 270.000 euro voor juridische kosten en de imagoschade die het bedrijf geleden zou hebben.

De gemeente zou dit moeten vergoeden, maar dit gebeurde niet. In de bodemprocedure die volgde werd de gemeente wel in het gelijk gesteld. De tekortkomingen die de gemeente had geconstateerd zouden volgens de rechter namelijk in verhouding wel te overzien zijn, maar het werd wel als terecht gezien dat het contract werd ontbonden. Na deze uitspraak besloot de gemeente dat Van Gerwen het vervoer tot het einde van het contract op 1 juli 2022 mocht blijven uitvoeren.

Vervoer zal “flink wat extra geld” gaan kosten

Door het langlopende conflict is de directeur van het Eindhovense taxibedrijf is niet verbaasd dat het contract niet meer is verlengd. Zijn verwachting is echter wel dat het vervoer nu “flink wat extra geld” gaat kosten, zo beweerd hij tegen het Eindhovens Dagblad. Burgemeester en wethouders verwachten dat de aanbesteding zo’n 95.000 euro duurder uitvalt dan het huidige contract, maar deze schatting noemt de directeur “behoorlijk optimistisch”. Hij zou eerder uitgaan van het dubbele, gezien het feit dat alles duurder is geworden en het vinden van personeel heel lastig is.

De procedure om de gemeente Veldhoven alsnog op te laten draaien voor de geleden schade, loopt volgens Van Gerwen nog steeds. Hij geeft aan dat die strijd volgens zijn advocaat nog wel even kan gaan duren.

Lees ook:

The post Contract leerlingenvervoer Veldhoven komt na lange strijd ten einde first appeared on TaxiPro.

Hendriks Taxi Services viert dit jaar haar 10 jarig jubileum!

Opdrachtgevers, Klanten en Medewerkers bedankt.