OM wil duidelijkheid over regels telefoongebruik tijdens het rijden

OM wil duidelijkheid over regels telefoongebruik tijdens het rijden

Het Openbaar Ministerie stapt naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om helderheid te krijgen over de vraag of het verboden is om tijdens het rijden je smartphone te bedienen in een telefoonhouder. Dit nadat de kantonrechter eerder deze week bepaalde dat het bedienen van een telefoon in een houder gelijk stond aan het vasthouden ervan. Dit kan ook gevolgen hebben voor taxichauffeurs, omdat zij vaak een telefoon in de houder hebben.

Dat schrijft het NRC donderdag. Een automobilist werd in Sneek door agenten betrapt op het bedienen van zijn telefoon. De man zou een opvallende politieauto hebben gepasseerd terwijl hij met zijn telefoon bezig was. Zijn mobieltje zat in een houder links van het stuur. Door naar het gerechtshof te stappen, gaat het OM in beroep tegen een uitspraak van een kantonrechter waarin het zélf gelijk kreeg.

Vasthouden mobiel

De bestuurder kreeg een boete van 239 euro, waar hij tegen in beroep ging. Het OM vond dat het aanraken van de telefoon gelijk stond aan het vasthouden ervan en daar ging de rechtbank Noord-Nederland in mee. Maar het openbaar ministerie wil nu ook zelf duidelijkheid over de regels en in hoeverre er een algemeen verbod geldt: mag niemand vanaf meer zijn telefoonscherm aanraken, ook niet als de telefoon in een houder bevestigd is en de bestuurder op wil nemen wanneer er gebeld wordt?

Het OM en de politie hebben hun beleid nog niet aangepast op basis van deze uitspraak, maar dit zal mogelijk wel gebeuren wanneer het gerechtshof zich uitspreekt. Een uitspraak van dit instituut weegt zwaarder dan de uitspraak van een kantonrechter. “Voor wij ons beleid aanpassen en de politie nieuwe instructies geven, wachten wij eerst die uitspraak af”, aldus een woordvoerder van het OM tegen het NRC.

Andere apparaten

Voor verkeersrechtadvocaat Bert Kabel komt de uitspraak van de kantonrechter niet echt als een verrassing. Hij merkt namelijk dat het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer echt de aandacht heeft bij de wetgevers. “De uitspraak past goed in de jurisprudentie die je op dit gebied ziet”, vertelt hij tegen BNR.

Kabel denkt dat dit alleen zal gelden voor het gebruik van de mobiele telefoon en dus niet voor andere apparaten, waaronder bijvoorbeeld de boordcomputer  “Je kunt ook je radio zachter zetten of de airco aanzetten. Dan word je ook afgeleid, maar dat is niet strafbaar gesteld.”

Werkgeversorganisatie KNV laat weten het heel belangrijk te vinden dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt, met name chauffeurs die voor hun beroep op de weg zitten. Dit geldt verder extra voor beroepschauffeurs in het personenvervoer, omdat passagiers er altijd van uit moeten kunnen gaan dat ze zo veilig worden vervoerd.

Bron: TaxiPro