Nieuw adres per 1 februari 2019

TTO-systeem in Eindhoven van start

TTO-systeem in Eindhoven van start

Eindhoven is vanaf nu de vierde Nederlandse stad waar in de opstapmarkt wordt gewerkt met een systeem voor Toegelaten Taxi Organisaties. Er wordt begonnen met twee van deze TTO’s die samen goed zijn voor 36 chauffeurs. Maar er zijn nog de nodige aanvragen in behandeling. De gemeente Eindhoven verwacht binnenkort nog meer TTO-vergunningen te mogen verstrekken. Maar er vindt maandag ook een kort geding plaats om het nieuwe beleid een halt toe te roepen.

Eindhoven is één van de zeven Nederlandse gemeenten die toestemming heeft om, bovenop de algemene taxiregels, de eigen straattaximarkt verder te reguleren met TTO’s. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben al zo’n systeem en Eindhoven voegt zich per 1 september in dat rijtje. Utrecht werkt met een verordening; Enschede en Haarlemmermeer hebben nog geen aanvullende maatregelen genomen maar zouden eventueel wel voor een TTO-systeem mogen kiezen.

Duurzaamheid

Zo’n opzet is bedoeld om de kwaliteit van de opstapmarkt naar een hoger plan te tillen, al verschillen de meningen over de mate waarin dat werkt. Vooral in Amsterdam is er in de taxibranche zelf de nodige ontevredenheid over de voordelen van deze aanpak. Maar dat heeft Eindhoven er niet van weerhouden deze stap te zetten. Dat ging wel in twee etappes: het eerste voorstel bleek onder meer onvoldoende op duurzaamheid in te gaan. Het huidige TTO-systeem voorziet daar wel in.

De duurzame TTO’s mogen namelijk kleiner zijn dan de ‘reguliere’, die minstens vijftien chauffeurs aan zich verbonden hebben. Ook zijn voor de duurzame TTO’s de kosten lager en hebben zij voordelen op het gebied van standplaats- en busbaanbeleid. Eind december meldde zich met CABS al het eerste bedrijf aan dat met elektrische taxi’s in deze categorie wilde gaan rijden.

Vergunning

Overigens staat CABS nog niet op het lijstje met TTO’s dat per 1 september is goedgekeurd. Wel staan daar St. Taxi EHV en Taxi Brainport op, die samen 36 chauffeurs hebben rijden. Zij hebben meteen vanaf het begin een vergunning om in de vernieuwde straattaximarkt van Eindhoven te rijden, al verwacht de gemeente dus dat er snel meer TTO’s zullen volgen. De chauffeurs van de TTO’s hebben het Eindhovens Taxicertificaat behaald en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

Niet iedereen is dus te spreken over het nieuwe systeem. Protest was er al eerder, maar nu kiezen enkele tientallen chauffeurs toch voor de gang naar de rechter. Hoewel al jaren bekend is dat Eindhoven over wil stappen op het TTO-systeem, vindt het kort geding maandag plaats: als het systeem dus al enkele dagen van kracht is.

Lees ook:

Bron: TaxiPro