Vakbond pleit voor eerlijke taximarkt Amsterdam

Door de aanval te openen op Uber wil FNV Taxi de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma de taximarkt in de hoofdstad weer “eerlijk en gezond” helpen maken. Niet voor het eerst wordt er gevraagd om gelijke regels voor de opstapmarkt en bestelmarkt. 
Amrit Sewgobind, bestuurder bij de FNV, windt er geen doekjes om: “Uber heeft de taximarkt verziekt, ook in Amsterdam. We willen na de coronacrisis een gezonde taximarkt met een eerlijk inkomen en rechtsbescherming voor alle taxichauffeurs.” Volgens de vakbond laat de werkwijze van Uber te wensen over, wat er onder meer toe leidt dat chauffeurs met werkweken van 50 uur maar net het minimumloon bij elkaar weten te rijden. Per maand zouden ze met dezelfde hoeveelheid uren gemiddeld 260 euro netto minder verdienen dan taxichauffeurs die niet voor Uber rijden.

Voldoende munitie

“Daarbij is nog geen rekening gehouden met de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen”, stelt FNV. De bond “heeft berekend dat de staatskas jaarlijks 20 tot 40 miljoen euro misloopt aan belastinginkomsten en sociale premies door de werkwijze van Uber. FNV hoopt met het witboek over Uber de Amsterdamse wethouder voldoende munitie te geven om de regelgeving in de taxibranche bij de landelijke politiek aan de kaak te stellen.” In dat witboek staan de ervaringen van chauffeurs en wordt uitgelegd dat ze met lang werkweken nauwelijks een goed inkomen kunnen verdienen.

Extra regels niet waarschijnlijk

FNV pleit ook opnieuw voor gelijke regels voor de hele taximarkt. Gemeenten mogen aanvullende regels stellen aan hun opstapmarkt, maar voor al het bestelde werk – waaronder dus ritten die via Uber worden geboekt – gelden die extra regels niet. FNV en KNV pleiten al langer voor aanvullende regels voor de bestelmarkt, maar dat die er komen is niet waarschijnlijk. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat liet onlangs weten dat niet te zien zitten. In haar ogen zijn er geen kwaliteitsproblemen in de bestelmarkt waar nog meer regels een oplossing voor zouden bieden.