Nieuw adres per 1 februari 2019

Voormalige Uber-chauffeurs zwaar beboet voor illegaal taxivervoer

Voormalige Uber-chauffeurs zwaar beboet voor illegaal taxivervoer

Een Deense rechtbank heeft vier chauffeurs die in het recente verleden voor Uber reden flinke boetes opgelegd voor illegaal taxivervoer. In totaal gaat het om zo’n 94.000 euro. Het zwaarst beboet werd een chauffeur die in 2015 maar liefst 5.400 Uber-ritjes reed. Hij moet daar 64.000 euro voor ophoesten. Mogelijk volgen er nog veel meer van deze straffen.

Belastinginformatie die via Nederland bij de Deense autoriteiten terechtkwam lag aan de basis van de veroordeling. In Nederland staat immers het Europese hoofdkantoor van taxidienst Uber. Via onder meer de Nederlandse en Deens belastingdiensten kwam de informatie bij de Deense autoriteiten terecht.

Sinds begin dit jaar gelden er strengere taxiregels in Denemarken. Deze nieuwe regels zorgden er al voor dat Uber zich voorlopig terugtrok uit deze markt. Toch zou er via dit bedrijf voor die tijd ook al illegaal taxivervoer hebben plaatsgevonden in het land, zo meldt Reuters. In november vorig jaar werd bijvoorbeeld een student beboet omdat hij zonder de juiste papieren voor Uber reed.

1.500 Uber-chauffeurs

Nu is aan de vier chauffeurs dus in totaal 94.000 euro aan boetes opgelegd. Eén van hen kreeg zelfs 64.000 euro aan zijn broek. Voor de anderen gaat het om bedragen van respectievelijk bijna 15.000 euro, 8.000 euro en ongeveer 5.500 euro. Zij kregen deze boetes voor het verzorgen van illegale taxiritten via Uber.

Bovendien gaat het om een soort proefproces. Nog eens 1.500 Deense Uber-chauffeurs worden mogelijk aangeklaagd voor het verzorgen van illegaal taxivervoer via deze dienst. Dat kondigde Vibeke Thorkil-Jensen van de Deense politie aan. Over de exacte aard van deze aanklachten is nog geen duidelijkheid verschaft.

Moderne regels

Uber reageerde ook op de uitspraak. Het bedrijf is erg teleurgesteld namens de betrokken chauffeurs en zal hen waar mogelijk steunen. Uber stelt niet tegen regels voor de taximarkt te zijn in Denemarken, maar is wel van mening dat het om moderne regelgeving moet gaan. Toen Uber de stekker uit zijn Deense activiteiten trok omdat de nieuwe wet het werken onmogelijk maakte, gaf het bedrijf aan bereid te zijn concessies te doen om terug te kunnen keren op de Deense markt.

Bron: TaxiPro