Vrije chauffeurs Schiphol willen proefproces tegen verbod

Vrije chauffeurs Schiphol willen proefproces tegen verbod

De gemeente Haarlemmermeer heeft een verbod in laten gaan voor taxichauffeurs die ‘ronselen’ op de luchthaven Schiphol. Hierdoor moeten de taxibedrijven die de concessie binnen hebben gehaald weer het alleenrecht op de luchthaven krijgen. Maar de ‘vrije chauffeurs’ laten het er niet bij zitten en overwegen een rechtszaak zodra iemand een boete heeft gekregen. Volgens hun advocaat is de APV met het verbod onverbindend. Hij zij teveel ingrijpen op het recht van vrije markt. Bovendien is volgens hem nooit objectief vastgesteld dat de aanwezigheid van de vrije chauffeurs op de luchthaven tot problemen leidt.

De rechter bepaalde onlangs de chauffeurs een taxivergunning hebben voor de openbare weg in heel Nederland. Hierdoor zouden alle legale taxichauffeurs op het voorplein van Schiphol klanten mogen oppikken bij de luchthaven; dat is immers openbare weg. Dit was tegen het zere been van chauffeurs die maandelijks flink betalen om op de taxistandplaats passagiers op te mogen pikken.

Schiphol

Volgens Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer werd het na de uitspraak ‘een zooitje’ op het plein. Er werden speciale taxihosts ingezet die passagiers naar taxi’s van vergunninghouders loodsten en nu heeft Haarlemmermeer dus de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast. Chauffeurs zonder vergunning zijn, opnieuw, niet welkom op het plein.

Maar volgens Khalid Kasem, advocaat van de chauffeurs, zijn die problemen nooit onafhankelijk vastgesteld. “Schiphol verdient heel veel geld aan chauffeurs met een vergunning, dus zij hebben er een groot belang bij het nut van die vergunningen op te kloppen.”

Taximarkt

Zodra een individuele zaak voor de rechter komt, willen de chauffeurs een proefproces starten. Volgens hen zou de APV waarin het verbod is opgenomen onverbindend zijn. Dat kan het geval zijn wanneer een APV onnodig ingrijpt in de private sfeer, zoals de concurrentie in de taximarkt.

Bron: TaxiPro

Hendriks Taxi Services viert dit jaar haar 10 jarig jubileum!

Opdrachtgevers, Klanten en Medewerkers bedankt.